Acest site este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
Twitter Facebook Google Plus
Acasa » Articole & noutati » Comisarul european a afirmat la Praga, ca discriminarea rromilor in Europa este inacceptabila.

Comisarul european a afirmat la Praga, ca discriminarea rromilor in Europa este inacceptabila.

Comisarul european pentru afaceri sociale, Vladimir Spidla, a afirmat la Praga, ca discriminarea rromilor in Europa este inacceptabila.

„Situatia actuala este inacceptabila, trebuie sa ne unim fortele pentru a o schimba”, a declarat el intr-o conferinta de presa organizata dupa o reuniune la nivel de experti consacrata integrarii acestei minoritati.

Spidla a precizat ca CE va debloca cinci milioane de euro in plus in 2009, pentru diferite proiecte pilot.

O jumatate dintre rromi se declara victime ale discriminarii in ceea ce priveste locurile de munca, locuintele si educatia, iar un sfert dintre ei spun ca au fost victime ale unei agresiuni, amenintari sau hartuiri in ultimele 12 luni, arata un sondaj european dat publicitatii recent.

Spidla s-a declarat „foarte ingrijorat sa vada ca dezbaterea publica din diferite tari membre este influentata in permanenta de retorica populista antiromi, care poate reprezenta, in cazuri extreme, incitare la ura rasiala”.

„In aceasta perioada de tensiuni care se intensifica si de agresiuni impotriva rromilor, un parteneriat puternic si o cooperare eficienta intre diferiti actori este o necesitate urgenta”, a adaugat el.

Politia ungara a calificat vineri uciderea unui rrom in varsta de 50 de ani, in 22 aprilie, drept crima rasiala si nu a exclus posibilitatea implicarii unor politisti.

In Slovacia, noua politisti au fost suspendati la inceputul lunii aprilie, dupa ce au fost acuzati ca au maltratat rromi tineri, dintre care doi de 13 ani, intr-un comisariat din Kosice.

In Cehia, o fetita rroma in varsta de doi ani se afla in stare critica, avand arsuri pe 80% din corp, dupa ce apartamentul parintilor sai a fost atacat cu cocteiluri molotov.

Materiale preluat din: http://despreromi.ro