Acest site este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
Twitter Facebook Google Plus
Acasa » Personalitati » Florica Constantinescu

Florica Constantinescu

Florica Constantinescu a fost activistă romă și membră a Comitetului Uniunii Generale a Romilor din România (1933), președintele Secției Feminine a Uniuni Generale a Romilor din România și directoarea grădiniței pentru copii romi „Patriarhul Miron Cristea“

scale-500x500

Atât programul Asociației Generale a Țiganilor din România, cât și cel al Uniunii Generale a Romilor au prevăzut includerea femeilor în
organizațiile rome. Un apel adresat romilor din august 1933 prevedea că „Femeile fac parte, de drept, din Asociaţie şi vor fi folosite în
toate operile culturale şi de asistență socială.  Cele cu ştiinţă de carte au aceleaşi drepturi  ca şi bărbaţii şi vor putea fi admise şi în Sfatul Batrânilor după normele ce se vor stabili”.

În manifestul primului Congres al romilor, semnat și de Florica Constantinescu, se apel către femei: „Să nu lipsească nicio femeie intelectuală din neamul romilor, pentru ca ele să dea un imbold fraților, părinților și soților lor în marea luptă de emancipare ce se începe”.

Într-un interviu luat în octombrie 1933,  Florica declara: „– Avem şi începuturi, ce  e drept, destul de modeste, dar destul de  lămurite pentru a învedera scopurile pe car le urmărim. Iată de pildă „prima grădiniţă  a copiilor de ţigani”, pe care am inaugurat-o de curând şi care este un început de realizare. Nu vom mai lăsa copiii ţiganilor noştri pe străzi şi maidane, pradă murdăriei, bolilor şi atâtor deprinderi rele. – Dar pe „romelele” dv. cum le veţi organiza ? – În secţiune separată, pe centre  şi subcentre, în cadrul unui întreg program care tinde – ca şi programul general al „Asociaţiei”- la ridicarea morală, spirituală şi materială a ţigăncei noastre. Vom încerca să facem operă de educaţie, cultură şi asistenţă mai întâi în mic, apoi cu ajutorul oamenilor de bine, în mare. „Cei mari” ne vor da desigur sprijinul, pentru că ceea ce nădăjduim să facem nu este decât un lucru bun şi folositor“.

Prima grădiniță a fost înființată în 1933 și avea 68 de copii romi înscriși. În ciuda ideii generoase, grădinița nu a dispus de o finanțare adecvată și a fost închisă după doar câteva luni.

Materiale preluate din: http://romanobutiq.ro