Acest site este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
Twitter Facebook Google Plus
Acasa » Articole & noutati » Ministrul suedez sustine ca in Romania nu exista vointa politica pentru rezolvarea situatiei rromilor

Ministrul suedez sustine ca in Romania nu exista vointa politica pentru rezolvarea situatiei rromilor

Ministrul suedez Birgitta Ohlsson sustine ca in Romania nu exista vointa politica pentru rezolvarea situatiei rromilor, subliniind, totodata, ca este nevoie de un sistem comun de monitorizare a situatiei drepturilor omului in tarile UE, care sa includa si sanctiuni.

„Suedia a negociat mai multe luni cu Romania in privinta folosirii fondurilor europene pentru rromi, astfel incat acestia sa nu mai emigreze. Sunt dezamagita de faptul ca guvernul roman nu a dorit sa coopereze la nivel european. Avem nevoie de alti actori pentru aceste negocieri”, a precizat ministrul suedez pentru Afaceri Europene, Birgitta Ohlsson, intr-un interviu acordat cotidianului austriac Der Standard.

Intrebata de ce a blocat Romania crearea unui „taskforce” (un ajutor extern pentru cheltuirea fondurilor europene destinate integrarii rromilor – n.red.), Birgitta Ohlsson a spus ca sunt mai multe motive, printre care si mandria.

„Cred ca exista mai multe motive. In Romania lipseste vointa politica. In acelasi timp, nu exista capacitatea administrativa pentru utilizarea eficienta a banilor UE. Este una dintre cele mai sarace tari din Uniune. Probabil ca si mandria joaca un rol – Romania nu doreste sa aiba observatori din alte tari”, a declarat oficialul suedez.

Rugata sa comenteze faptul ca ministrul roman de Externe, Titus Corlatean, a acuzat-o ca foloseste tema romilor in campanie si ca nu a discutat personal despre acest proiect, ministrul suedez a subliniat ca „problema a fost discutata pe mai multe niveluri timp de cateva luni”.

Totodata, Ohlsson a evocat faptul ca cele mai mari probleme ale rromilor: saracia structurala, somajul, situatia locuinteilor nu reprezinta o noutate. „Daca el (Titus Corlatean – n.red.) are impresia ca eu am reactionat dur in ceea ce priveste incalcarea drepturilor omului, sunt mandra de asta”, a punctat Birgitta Ohlsson.

Ministrul suedez pentru Afaceri Europene a mai declarat ca a trimis si Comisiei Europene o scrisoare privind necesitatea unui taskforce pentru rromi.

„Sper din tot sufletul ca Romania isi va schimba parerea. Nu vreau sa renunt la aceasta idee, deoarece am vazut prea multe tabere mizere de rromi in diverse tari. Nu este demn pentru o societate moderna sa accepte ca niste copii sa fie nevoiti sa-si caute hrana in gunoi”, a spus Ohlsson.

„Discriminarea rromilor nu este un fenomen romanesc”

Intrebata daca si alte tari europene fac presiuni asupra Romaniei in aceasta privinta, Birgitta Ohlsson a precizat ca multe state si diverse organizatii pentru apararea drepturilor omului incearca sa convinga Guvernul roman sa accepte acest mod de abordare a problemei.

„Si Comisia Europeana este ingrijorata de faptul ca banii din fonduri europene nu vor fi folositi intr-un mod rentabil si nu vor ajunge la rromi”, a spus ea.

In opinia ministrului suedez, la nivel european, lipseste monitorizarea in ceea ce priveste discriminarea in tarile europene. „Avem nevoie de un sistem comun si de rapoarte anuale privind situatia drepturilor omului”, a precizat Ohlsson, adaugand ca sanctiunile reprezinta „un remediu important pe termen lung” pentru rezolvarea situatiei. „Discriminarea rromilor nu este un fenomen romanesc, el afecteaza multe tari europene precum Franta sau Ungaria. Si in Suedia avem o istorie intunecata”, a mai spus Ohlsson.

De asemenea, oficialul suedez a reamintit ca, in urmatorii sapte ani, Fondul Social European pune la dispozitie 22,5 miliarde de euro, din care se pot finanta si programe pentru rromi.

„Scopul acestui fond este de a-i ajuta pe cei mai saraci dintre saraci”, a explicat Birgitta Ohlsson.

Este pentru a doua oara cand ministrul suedez pentru Afaceri Europene, Birgitta Ohlsson, isi exprima nemultumirea fata de faptul ca Romania a refuzat ajutor extern pentru cheltuirea fondurilor UE destinate rromilor.

Ministrul suedez pentru Afaceri Europene, Birgitta Ohlsson, si-a exprimat, la 8 aprilie, „furia” fata de Romania, care i-a refuzat propunerea de ajutor extern pentru cheltuirea fondurilor europene destinate integrarii rromilor.

Materiale preluate din: http://despreromi.ro