Acest site este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
Twitter Facebook Google Plus
Acasa » Personalitati » Nicolae Gheorghe

Nicolae Gheorghe

Nicolae Gheorghe s-a născut pe 12 noiembrie 1946 la Roșiorii de Vede, România, într-o familie de romi. Tatăl sau era zlatar, iar mama sa se tragea din vătrași și lăutari. Avea nouă ani când părinții s-au mutat la București.

A studiat, în anii 1968-1972, filosofia și sociologia, după care a lucrat la Centrul de Cercetări Sociologice (inițial la Universitatea București, apoi la Academia Română). Din ce în ce mai mult, începe să combine interesul personal cu activitațile profesionale, elaborand studii sociologice despre romi care l-au condus în diferite regiuni și cunoscand diferite neamuri de romi. Relaționarea cu aceste grupuri l-a facut să înceapa să învețe limba romani, exercițiu desăvârșit prin apropierea de Ion Cioaba (mai tarziu auto-proclamat „rege” al romilor) și familia acestuia.

Începand cu mijlocul anilor ’70, Partidul Comunist Roman a inițiat dezbateri interne cu privire la integrarea grupurilor marginalizate cum erau romii. Începand cu 1974, Nicolae a investigat situația romilor din Romania și a dezvoltat conceptul de integrare sociala a acestora. Contactele sale cu lumea academica occidentala au făcut ca ușor-ușor să nu mai fie agreat de către sistem, fiind acuzat de manipulare și exagerare a problematicii „rome”.

A fost chestionat de către Securitate, proiectul de cercetare oprit, trebuind să se întoarcă la cercetarea „dezvoltarii rurale”. În 1981, trimite o scrisore informativa cu privire la situația romilor din România la Europa Liberă, urmată de o alta, trimisă de Vasile Burtea, un alt sociolog roman de etnie romă. Pseudonimele sub care au fost trimise cele două scrisori sunt Cosmina Cosmin și Alexandru Danciu.

Puţin cunoscut în România, dar cu o carieră prodigioasă în străinătate, sociologul Nicolae Gheorghe lasă rromilor o moştenire spirituală care va dăinui, dar mai ales un model de viaţă.

Deşi omul Nicolae Gheorghe a murit, intelectualul care a reformat Mişcarea rromilor la nivel mondial va trăi mult mai mult decât mulţi dintre noi.

Surse:  adev.ro/mr8anz si https://ro.wikipedia.org/wiki/Nicolae_Gheorghe