Acest site este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
Twitter Facebook Google Plus
Acasa » Presa » Preotul care a promovat rasismul la orele de religie a fost dat afara.

Preotul care a promovat rasismul la orele de religie a fost dat afara.

La doar câteva zile de la izbucnirea, la Timişoara, a unui scandal legat de orele de religie şi ducerea copiilor la biserică fără acordul părinţilor, pe internet a fost publicat un filmuleţ care prezintă o oră de religie desfăşurată acum trei ani la Seminarul Teologic din Timişoara – Liceul Pedagogic din Timişoara, în care profesorul de atunci promova rasismul la ore.
De câteva zile, pe youtube a fost publicat un filmuleţ realizat cu telefonul mobil în cadrul  Seminarul Teologic din cadrul Liceul Pedagogic din Timişoara. Acest filmuleţ prezintă modul deloc neortodox în care profesorul de atunci vorbea despre evrei şi ţigani. Clasele de Teologie de la Liceul Pedagogic din Timişoara sunt organizate sub formă de seminar teologic.

Profesorul le spune elevilor săi că are un singur regret: acela că mareşalul Antonescu nu a mai trăit un an, pentru a-i extermina pe ţigani! „Mă, dacă Antonescu a făcut un lucru bun, a făcut că i-a exterminat. Mă, dacă ar mai fi trăit un an, mă, bată-i Dumnezeu să mai fi trăit (…) Mă, nu vă uitaţi în gură la toţi rahaţii că i-au exterminat pe evrei. Mă, nu fiţi tâmpiţei, mă, nu fiţi ghiolbani. Nu vă uitaţi în gură la toţi rahaţii” , spune profesorul în film. “Dacă i-aş vedea la semafor (pe ţigani – n.r.), aş trece cu maşina înainte şi înapoi peste ei!”, mai spune acesta. Inspectorul şcolar general pe Timiş, Cornel Petroman, a anunţat că va analiza cazul şi dacă se impun anumite măsuri acestea vor fi luate.

Surse din cadrul Inspectoratului ne-au declarat că acel filmuleţ a fost făcut acum trei ani şi că între timp persoana vizată, care atunci era suplinitor, a intrat în rândul preoţilor şi nu mai predă la şcoală. UPDATE. Preotul a fost demis de la parohia unde activa Surpriză în cazul preotul paroh Andrei Lehaci, cel care este protagonistul unui fillmuleţi prezentat după şapte ani, conform Mitropoliei Banatului, pe internet şi în care discuta de ură împotriva ţiganilor. Mitropolia Banatului a anunţat eliberarea acestuia din funcţia de paroh al bisericii unde lucra după ce devenise preot.  „Arhiepiscopia Timişoarei regretă situaţia cauzată şi se delimitează ferm de afirmaţiile fostului suplinitor, exprimate în urmă cu 7 ani, despre care nu a avut cunoştinţă.

În ceea ce priveşte climatul confesional în Arhiepiscopia Timişoarei, este binecunoscută armonia dintre toate etniile şi cultele religioase, inclusiv cu cel mozaic, climat binecuvântat de Înaltpreasfinţitul Părinte Nicolae – Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului. În urma şedinţei Permanenţei Consiliului Eparhial, din data de 17 februarie 2014, preotul Andrei Lehaci de la Parohia Timişoara-Mehala a fost revocat din funcţia de conducător al oficiului parohial”, a anunţat Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Timişoarei. Andrei Lehaci era preot paroh la biserica din Mehala din Timişoara.

Materiale preluate din: http://despreromi.ro